cambio profesional6

Canvi professional (I): Redescobreix els teus talents

A causa dels canvis que s’estan produint al mercat laboral, moltes persones es veuen obligades a replantejar-se les opcions que tenen a nivell professional. El mercat evoluciona i, per sort o per desgràcia, les necessitats de capital humà varien.

IMG_0962

Altres persones, després de certs esdeveniments en la seva vida, decideixen fer un canvi professional per trobar una feina que encaixi millor amb la seva manera de ser actual i alineada amb els seus valors.

En tots dos casos és necessari un procés de redescobriment que pot fer un mateix però que pot arribar a ser molt més profund i més efectiu amb ajuda d’un professional.

Aquest el primer de sis posts en els quals em proposo presentar-vos algunes claus per qui li pugui interessar endinsar-se en un procés d’exploració i canvi.

El primer que hem de fer és obrir el ventall de possibilitats a explorar i deixar les etiquetes i prejudicis a un costat. Ara toca desprendre’ns de tot i començar a dibuixar en una pàgina en blanc.

Per il·lustrar-ho millor us deixo el caso de Juanpe, un exemple molt inspirador de com aprofitar tots els talents que tenim encara que a priori no tinguin res a veure amb la nostra última ocupació.

Per començar et suggereixo un exercici molt senzill en la seva forma però que necessita un treball honest i profund per la teva banda.

* Reserva’t almenys una hora en un espai tranquil i fes el possible per no tenir interrupcions.

* Una vegada estiguis còmode pensa en les activitats que t’apassionen, activitats en les quals et sentis “connectat”, amb això em refereixo a aquelles activitats que t’encanta fer, que quan la fas el temps vola sense adonar-te’n. Són aquelles activitats que et donen satisfacció emocional i plenitud, encara que no necessàriament et facin riure o siguin especialment plaents. Són aquelles en les quals sentim que ho donem tot i ens sentim vius. És molt important escriure-ho en un paper. Apunta totes les que et vinguin al cap, tant les activitats que realitzes a la feina com en el teu temps de lleure. Qualsevol cosa, per insignificant que et sembli.

Apunta accions (verbs, no adjectius). Suggereixo que a més ho separis en:

  • Activitats/accions amb gent
  • Activitats/accions amb informació
  • Activitats/accions amb coses

Revisa la llista que has escrit amb deteniment i busca coherències entre elles. Estàs vivint les teves passions? Quant temps de la teva vida diària passes fent aquestes activitats? Avalua si aquest temps és suficient, si pots combinar-les d’alguna forma, etc.

* En aquest punt segur que han sortit ja els famosos “si-peròs” o sabotejadors. Són aquells pensaments que no et deixen avançar cap als teus objectius i que aparentment et mantenen amb “els peus a terra”. No són necessàriament dolents, és més, els has creat per protegir-te d’alguna cosa, però aquesta protecció sol ser excessiva en molts casos i sol bloquejar el camí per viure plenament. Apunta’ls tots en una altra fulla i els analitzarem més endavant. L’important ara és identificar-los.

No esperis arribar a una solució encara. En el meu següent post seguirem treballant en això, explorant les competències. Mentrestant deixa que el que vagis descobrint es vagi assentant.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>