cambio profesional5

Canvi professional (II): Explora les teves competències

Espero que l’exercici anterior fos útil per al teu descobriment. En aquest post seguirem amb la fase d’exploració però ara ens centrarem en les competències.

El primer que hem de fer és deixar de pensar en termes de professions i començar a pensar en competències. Per exemple, “sóc comptable i haig de buscar una altra professió equivalent”. Això ens limita molt les opcions i dóna poc marge de maniobra.

Puzzle and boxImagina un joc de trencaclosques en què cada caixa té les seves peces. Cada peça és una competència i en encaixar-les totes formen cadascuna de les professions. En aquesta primera fase hem d’oblidar les caixes i treballar amb les peces. Això ens permet dues coses:

Segurament ja tens una idea de quines són les teves competències actuals, però és possible que només hagis explorat les relacionades a la teva experiència laboral anterior. Ara volem ampliar la cerca. Els tests de competències et poden ajudar, però has de tenir en compte que només parlen de tendències i mai en valors absoluts. Per si t’interessa et deixo el link a un test gratuït del Servei d’Ocupació de Catalunya (en català i castellà) que es diu CLOE. Et pot ajudar a analitzar els teus interessos i competències en l’àmbit laboral, encara que en pots trobar de més sofisticats però no gratuïts.

Amb l’exercici anterior vam explorar les coses que ens encanta fer i que fem bé o tenim el potencial de fer bé. Ara anem a treballar en el com fem les coses. Escull 8 d’aquestes activitats i escriu una petita història real de la qual et sentis satisfet per a cadascuna d’elles. Després pregunta’t en cada cas:

  1. Què volies aconseguir?
  2. Amb quins obstacles o dificultats et vas trobar?
  3. Descriu com vas dur a terme les accions. Quines característiques de la teva forma de ser et van ajudar a cada moment?
  4. Resultats i impacte. Com mesuraries els resultats?

Quan hagis acabat, busca tendències i coherències entre totes elles. Referent a la pregunta 3, extreu les competències utilitzades en cada cas. Si vols tenir una guia pots buscar online diccionaris de competències, et deixo un de BarcelonaActiva però només per donar-te una idea, defineix-les perquè tinguin sentit per a tu.

Aquest exercici no només t’ajudarà a tenir més coneixement de les teves competències, també et servirà per saber explicar-les millor a tercers quan sigui necessari, per exemple en una entrevista, ja que les podràs explicar amb molt més detall amb un parell d’exemples.

En el següent post parlarem d’aspectes concrets a l’entorn laboral i de treball.

Fins aviat.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>