curriculum como realizar un buen curriculum

Cerca de feina – No et limitis a enviar el teu CV

Encara que sembla que la taxa d’atur ha disminuït molt tímidament aquest agost, desgraciadament, el nombre de persones afiliades a la Seguretat Social també ha descendit, per la qual cosa estem davant una situació especialment dura per als aturats de llarga durada (de més d’1 any). Si estàs buscant feina i no estàs satisfet amb els resultats, t’animo a repensar l’estratègia. Es calcula que al voltant del 80% de les vacants es cobreixen amb selecció interna o contactes, per la qual cosa no es publiquen. És essencial buscar alternatives addicionals a les tradicionals. Existeixen altres opcions que, ara potser no són visibles per a tu, però que aniràs descobrint si t’ho proposes.

Si creus que el teu perfil ja no és necessari en el mercat laboral actual, no et queda més remei que reinventar-te i esbrinar quins altres talents tens. En el meu proper post aprofundiré en aquest tema.

Avui vull centrar-me en què fer si creus que sí que tens opcions i estàs convençut que vols seguir en la teva línia professional actual. En aquest cas, t’has de centrar en dos aspectes: INVESTIGAR i fer NETWORKING.

Hi ha infinitat d’informació sobre aquest tema a Internet, però sembla que aplicar-ho és una altra història. En aquest blog et donaré informació i suggeriments perquè puguis dissenyar el teu pla d’acció, ja que crec que és prou crític per/que cal treballar-ho amb profunditat.

El que jo suggereixo, et prendrà temps, però serà molt menys frustrant i més efectiu que només enviar CVs. La part positiva és que la majoria de les accions són low cost.

Recerca:
Primer, has d’estar al dia del que es cou en el teu sector. Llegeix tot el que puguis i assisteix a tots els esdeveniments relacionats, tant offline com a online. Investiga quins tipus d’empreses són les millors a nivell d’encaix (tipus de perfils en l’organització, habilitats i coneixements requerits, vacants publicades, valors, cultura, etc). A Internet pots trobar molta informació per fer un primer sedàs d’unes quantes empreses. Si finalment aconsegueixes arribar a una entrevista tindràs informació molt valuosa per afrontar-la, a més d’assegurar-te, prèviament, que sí hi pot haver un bon encaix.

Una vegada tinguis aquesta llista, necessitaràs contrastar la informació trobada i respondre les preguntes que t’hagin sorgit durant el camí. Aquí és on entra el segon factor.

Ferrol Vera

Networking:

Bé, ja sabem que és un element molt important, llavors: per què fallem en aquest punt?

Algunes raons poden ser:

 • Demanar ajuda ens deixa en una posició de vulnerabilitat quan precisament volem donar una imatge de seguretat i control – Recorda que mostrar lideratge no significa saber-ho tot, o no necessitar ajuda.
 • Associem el concepte de networking (o treballar la nostra xarxa de contactes) amb la de fer servir a la gent per a finalitats personals. La imatge que tenim és la de demanar sense donar res a canvi, la qual cosa ens fa sentir incòmodes – No es tracta d’intercanviar favors sinó de connectar i crear una relació de confiança. Pot ser que puguis fer alguna cosa per a ells també, ara o en el futur, però no és el principal, en tot cas, ja arribarà.
 • També associem el concepte de networking a què ens endollin – No té perquè ser així, i per norma general les empreses busquen gent amb la qual connectar, però també amb la que puguin treballar a gust i tinguin les habilitats i coneixements necessaris pel lloc de treball.
 • Por al rebuig – Amb respecte i professionalitat el pitjor que et pot passar, és que t’ignorin o et diguin que no et poden ajudar. De totes maneres serà un èxit personal perquè ho hauràs intentat.
 • No hem acceptat que hem de sortir de la nostra zona de confort, tot i que tenim les capacitats per fer-ho. No hi ha dubte que l’ésser humà té una capacitat enorme d’adaptació, però necessitem creure en allò que estem fent i en nosaltres. Si creus en tu mateix ho aconseguiràs!

La bona notícia és que ja sabem fer networking, ho fem sense adonar-nos en les nostres relacions socials. Senzillament, hem d’augmentar la intensitat i dedicar-hi més hores. El que sí cal tenir en ment és que els teus contactes han de saber clarament què estàs buscant i què pots oferir. Per això necessites un elevator pitch treballat (en uns dos minuts has de saber exposar amb impacte qui ets, què vols i què pots oferir), que hauràs de complementar amb grans dosis d’autoconfiança i paciència. Si esperes resultats immediats experimentaràs molta frustració, i hi ha el perill que et rendeixis. Pensa que és com una carrera de fons. Gaudeix i cuida la teva esfera social i les coses vindran soles.

 • Mantenir el contacte amb les persones amb les quals connectes, sobretot si no les veus sovint. Pot ser que alguna d’elles treballi o conegui algú que treballa en alguna de les empreses que t’interessen (target), o no. Què n’opinen elles d’aquestes empreses? Creuen que hi podries encaixar? Tenen algun altre tipus d’informació rellevant per a tu? Si poden, segur que t’ajuden a arribar al teu objectiu.
 • En un esdeveniment, parla amb les persones que et vas trobant, mai saps a qui pots conèixer. No cal forçar massa les trobades, encara que pots investigar prèviament a les xarxes socials si algun dels assistents treballa en alguna d’aquestes empreses i saber quin aspecte tenen. Si t’interessa parlar amb algun dels conferenciants assegura’t d’aproximar-te abans de la xerrada, ja que després estarà molt sol·licitat.
 • Utilitza les xarxes socials per seguir a les empreses i als seus empleats clau en la teva àrea professional, i interactua amb ells (Twitter, Facebook, LinkedIn, etc). Interactua també en grups relacionats amb la teva àrea. A LinkedIn hi ha molts grups, però pot ser que no sigui necessàriament el millor lloc per a la teva àrea professional. Investiga on.
 • Si finalment aconsegueixes parlar amb una persona que pot influenciar en una possible incorporació, hi hagi una oferta publicada o no, no facis veure que busques informació. Si has arribat fins a aquí, és perquè tens suficient informació i arguments per mostrar el que pots oferir. Haurà arribat el moment de vendre’t.

Estàs compromès amb el teu objectiu? Comença ja!

 • Fes una llista d’empreses target a investigar, pots començar per 5.
 • Fes un primer esborrany del teu elevator pitch i posa-ho en pràctica. És probable que ho retoquis lleugerament a mesura que vagis veient el seu impacte.
 • Fes una primera llista de 4 persones de la teva xarxa i envia’ls un email, Whatsapp o missatge de Facebook per quedar per prendre alguna cosa. Una vegada hagis parlat amb totes elles, fes una altra llista i realitza el mateix procés.
 • Fes una llista de com a mínim dos grups d’opinió a Internet (a LinkedIn o no) i participa amb comentaris i preguntes.

Quedo a disposició de qualsevol que tingui una pregunta o suggeriment.

Ànims i a l’acció!

10 replies
 1. Marc Morera
  Marc Morera says:

  Le damos demasiado valor al concepto crisis, cuando muchas veces, la crisis es interna y existencial de muchos de nosotros. Estamos desmotivados y creemos que con buscar empleo es suficiente.

  En el momento en que pensamos en nosotros mismos como herramientas, nos damos cuenta que el mayor currículum que podemos presentar es nuestra mejor versión; actualizada, y en el mejor estado posible.

  El mejor currículum és la ilusión, y todo lo que ello conlleva.

  Muy buen post :)

  Reply
 2. Gaston Ortega
  Gaston Ortega says:

  Excelente articulo. Muy practico.
  Respecto de los favores en el Networking,
  “No se trata de intercambiar favores si no de conectar y crear una relación de confianza.” Considero que se trata del beneficio mutuo. Si uno pide un favor, se esta vendiendo mal o se esta olvidando de venderse.

  Una persona te recomienda porque va a quedar bien, contigo, con el que busca al mejor candidato, con un grupo, o idealmente, con todos, generando un win-win-win. Al ofrecerte con confianza, le estas dando la oportunidad a tu contacto de quedar muy bien, por encontrar a alguien adecuad, y quien te recomienda aumentara su propio valor ante sus pares.

  Saludos!

  Reply
  • geniabozzo
   geniabozzo says:

   Hola Gaston
   Muchas gracias por tu comentario. Totalmente de acuerdo! Para dar confianza tienes que estar seguro de lo que puedes ofrecer, y a la vez tu contacto estará orgulloso de poder referenciarte.
   Saludos!

   Reply
 3. JosepSerra
  JosepSerra says:

  Mi experiencia en los networkings ha sido negativa, todos buscamos trabajo, no hay nadie que tenga contactos para materializar oportunidades de trabajo.

  Bien, con esto no quiero decir que no sea una buena alternativa, solamente decir que a mí por el momento no me ha salido bien.

  Gracias por compartir el artículo.

  Saludos

  Reply
  • geniabozzo
   geniabozzo says:

   Hola Josep Gracias por tu comentario.
   El networking no suele dar resultados inmediatamente por lo que puede llegar a ser una experiencia muy frustrante. La única solución es investigar dónde puedes hacer algo diferente: por un lado revisar todos los elementos de tu estrategia de networking, como por ejemplo tu “elevator pitch” (palabras, tono de voz y energía); por otro indagar la situación del mercado laboral en tu sector ya que puede haber cambiado y puede que tengas que replantearte lo que quieres hacer a nivel profesional.
   ¡Mucha suerte y ánimo!

   Reply
 4. pepi aznar jorge
  pepi aznar jorge says:

  me parece estupendo todo lo expuesto, tienes razón aunque cuesta y hay momentos en los que te da el bajón pero en el fondo creo que no debemos rendirnos y si somos verdaderos profesionales durante muchos años porque ahora vamos a pensar que no servimos…adelante con fuerza…..gracias.

  Reply
  • geniabozzo
   geniabozzo says:

   Hola Pepi Gracias también por tu comentario.
   Estoy de acuerdo ¡no hay que rendirse! Aunque puede ser que también puedas utilizar toda tu experiencia anterior y competencias en otro rol. Abre el abanico de posibilidades. En mi próximo post hablaré precisamente de esto.
   Un abrazo

   Reply
 5. Elena
  Elena says:

  Me ha parecido un artículo realmente muy práctico, de gran utilidad y ayuda, en el sentido de que en este complicado y duro camino en la “búsqueda activa” de un trabajo, no estás sól@, siempre hay personas dispuestas a ayudarte y a guiarte en cómo seguir el camino, la carrera hasta llegar a tu meta, sin perder las fuerzas y ánimos.
  Es difícil, es complicado por la situación general y otros factores. Pero por supuesto no es imposible. Nunca lo es.
  Muchas gracias y un saludo.

  Elena

  Reply
 6. Ddefrias
  Ddefrias says:

  Hola Genia.

  El articulo me ha parecido, que estaba leyendo mi vida en estos últimos 11 meses tras mi despido. Debo decir, que no se consigue resultados inmediatos, pero a día de hoy es lo que más funciona. Yo personalmente he conseguido varias entrevistas gracias al networking, aunque no ha llegado a buen puerto, ya que imagino que serán por otros motivos, pero es lo que hago día a día y lo que me funciona.
  Gracias y un saludo
  David

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>