Canvi professional (VI): Recerca i Pla d’acció

Si has arribat fins aquí, a hores d’ara ja tens algunes professions o rols que t’agradaria explorar, tant si són semblants o radicalment diferents als que has estat fent fins ara. Per poder començar a estructurar la recerca d’informació et proposo, tot seguit, una manera d’organitzar-la. Primer busca una foto o dibuixa alguna cosa que representi el rol a investigar i posa-la al centre del gràfic. A partir d’aquí organitza les dades més importants de forma radial per tenir la possibilitat d’expandir-te en qualsevol direcció.

En el següent gràfic et mostro una estructura que et pot ajudar. Com sempre, es tracta d’una guia, afegeix-hi tot el què calgui.

Esquema cerca possible rol

Em sembla adient comentar el concepte d’entrevistes informatives, que són les que pots fer a les persones que treballen en el rol o sector que t’interessa per tal d’aconseguir informació rellevant que moltes vegades no es pot trobar a Internet.

  • En el primer cas es tracta de parlar amb gent que et pugui donar informació de com és dedicar-se professionalment a aquest rol: Què és el que els motiva, el que no, com hi van arribar, què és necessari a nivell de competències i formació, excepcions, si es pot complementar amb altres professions, o professions similars que requereixin menys formació i/o experiència, etc. Donaràs més bona imatge si prèviament has fet una mica de cerca a pàgines relacionades amb el sector i estàs una mica al cas de les últimes notícies i/o tendències. Tenir un mentor i/o persones a les quals tenir com a referència et pot ser molt útil en moments de dubte i incertesa.
  • Si es tracta d’algú que treballa en el sector li podràs fer un altre tipus de preguntes, també molt valuoses, com per exemple: situació i tendències del sector, perfils més buscats, aspectes de la cultura empresarial, etc.

És aconsellable no barrejar les entrevistes informatives amb les entrevistes o converses concertades amb la intensió de mostrar el que pots oferir. El més provable és que unes et portin a les altres. Referent al networking et suggereixo que llegeixis el meu post Cerca de feina – No et limitis a enviar el teu CV.

Ara ve l’hora de comparar la informació trobada amb el nostre perfil i situació actual. Has de tenir en compte el mapa mental del post anterior i la recerca que acabes de fer. Crec que el més fàcil és estructurar-ho d’una manera senzilla amb un anàlisis DAFO (Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats).

DAFO cat

 

A partir d’aquí ja podràs fer una llista de les accions a portar a terme. Crec que és vital ressaltar com has d’escriure les accions derivades dels quadrants de la dreta, és a dir, de les debilitats i amenaces. L’objectiu és poder-les gestionar perquè no s’interposin en el teu camí. S’han d’escriure utilitzant frases positives de manera que no et treguin energia i no et desgastin innecessàriament. Per exemple, “Fer el curs X” o “Estalviar per poder inscriure’m al curs X”.

Un cop tinguis totes les tasques, s’hauran de prioritzar i organitzar en el temps per tal de tenir el Pla d’Acció. En primera instancia aquest pla d’acció et servirà per descobrir si aquest fil professional es pot convertir en la teva vocació. Un cop això estigui clar, sabràs si el que cal és continuar amb el procés de canvi professional o no. En qualsevol cas, en aquest punt ja tindràs informació de molt valor per seguir amb una cerca de feina o amb emprendre un projecte per compte pròpia.

Com et pots imaginar, el Pla d’Acció es un document viu que pot ser desenvolupat tantes vegades com faci falta, però ves en compte amb els sabotejadors. Abans de res, reflexiona què motiva el canvi i assegura’t que no es un sabotejador que està agafant més protagonisme del que realment li vols atorgar.

Espero que aquests exercicis i consells t’hagin ajudat a posar-te en marxa i organitzar els pensaments amb energia i positivisme. Et desitjo el millor, i si tens alguna pregunta no dubtis en contactar amb mi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>