cambio profesional2

Canvi professional (V): Activitats inexplorades i agrupar informació

Aquest és el penúltim post d’aquesta sèrie, o sigui que ja estàs arribant a la fi del procés. Abans d’agrupar tota la informació i fer el pla d’acció, crec que és molt interessant mantenir la ment oberta i fer un últim exercici d’observació. És imprescindible però, que d’entrada no pensis en què seria un canvi lògic, sinó en què genuïnament t’agradaria provar. Has de deixar els judicis a una banda i concentrar-te en allò que et diu el teu instint.

Amb aquest exercici t’has d’imaginar que tots els teus sentits formen una parabòlica que capta i observa l’entorn, tant la gent que coneixes com la gent que et vas trobant durant el dia:

  • Quines activitats fan que no has provat mai i et podrien agradar? Pots repassar què vas fer ahir o un dia especial de fa poc. També pots repassar la llista de coneguts i amics que tens a les xarxes socials i recordar a què es dediquen.
  • Algú t’ha suggerit mai que podries ser bo en alguna cosa que no has considerat? Per exemple, relacionat amb la restauració: treballar en un forn de pa, obrir una empresa de menjar a domicili, impartir cursos de cuina, etc.
  • Alguna vegada has evitat fer alguna cosa perquè pensaves que no ho faries bé?
  • Hi ha una activitat en la qual creus que podries ser bo si tinguessis l’oportunitat de formar-te i treballar-hi de forma adequada?

 

profesionales

Amb aquesta informació:

  • Primer fes-ne una llista
  • Fes-te aquesta pregunta de reflexió: Han estat d’aquestes activitats, la seva pràctica i aprenentatge, potenciades o desencoretjades dins del meu entorn?
  • Destaca les activitats que t’interessaria explorar i desenvolupar. Pensa en com podries començar a provar-les i tibar del fil.

Ara ja tens força informació sobre el què t’interessa, què saps fer i què s’interposa en el teu camí. És hora de posar tota la informació en un sol full per tenir la foto global. Tant es pot fer amb un mapa mental com amb un collage. A continuació et mostro l’exemple d’una possible distribució de la informació en un mapa mental, però ho pots adaptar tant com vulguis perquè tingui sentit per a tu. Aquest gràfic és explicatiu del què hi ha d’anar a cada branca, però el que has de posar és una paraula (com a molt dues) o dibuix que faci referència al que correspongui. Per exemple, enlloc de “Competència 1” posarem “Proactivitat”.

mapa mental canvi prof

Al centre del mapa mental hi has de posar alguna cosa que et connecti amb el teu jo més potent, el que surt quan realitzes les activitats que t’apassionen i et fan sentir ple. Pot ser una foto, un dibuix o una frase.

A les branques superiors, a les “Activitats noves” posa com a mínim dues activitats que voldries provar de les que has observat en l‘exercici anterior. Sortint d’elles, posa les primeres accions que portaràs a terme perquè això passi, o altres aspectes importants per a la seva realització.

Anant en la direcció de les agulles del rellotge, ens trobem amb els “Altres aspectes professionals”. En el post III vam veure altres aspectes de l’entorn professional que ens ajuden a estar més motivats. Apunta-hi els més importants per a tu.

A sota hi trobem els “Sabotejadors”, que vam veure en el post IV. Apunta els principals, i sobretot, el seu nom, de què et protegeixen i el lloc que ocupen o la importància que decideixes donar-los. És interessant també dibuixar-lo al costat.

Finalment posarem les “Competències existents” ja explorades en el post II. Recorda que les vas extreure de la història que relatava una activitat apassionant. Posa com a mínim aquests dos elements i, també, el principal sabotejador. Fes el mateix amb les altres competències explorades.

Un cop tinguis tota la informació en una sol full, observa-ho detingudament mantenint el teu jutge més ferotge a una banda. Què hi veus? Hi ha alguna cosa nova que no havies vist mai? Quines sinèrgies hi veus? També pot ser molt interessant ensenyar-ho a algú a qui tinguis confiança. Hi ha alguns fils per estirar? On podem començar a investigar?

En el pròxim post et donaré algunes claus per començar a investigar aquests fils d’una manera ordenada. Mentrestant dedica temps a senzillament observar o millorar el mapa mental ja fet.

Et felicito per haver arribat fins aquí, pel teu compromís a tirar endavant i per la teva perseverança. Espero que assolit aquest punt, comencis a veure la llum al final del camí.

Ànims i endavant!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>